Durdans Park

The club currently operates in various locations throughout the borough of Ealing. RSSC’s vision is to create an independent and dedicated facility to provide greater community harmony, promote better health and wellbeing in the community, promote equality through sports to facilitate changing social requirements. RSSC has produced some professional athletes in various sports.

The club achieved preferred bidder status in 2011 for the Durdans Park cricket ground, which was the previous home ground for Southall Cricket Club. The site is currently derelict and was last used in 2010.

Architects, Akaal Associates Ltd, were appointed to work in partnership with the London Borough of Ealing, England and Wales Cricket Board and RSSC for phased development of the Durdans Park site, to provide a new pavilion building, cricket pitch, nets and social area for RSSC and the local community.

The project will provide the following benefits:

  • New cricket facilities for the club and the local schools and community
  • Refurbishment of the pitch and re-instatement of cricket use
  • New facilities available for the wider community
  • Reduce crime in the local area as the derelict site has attracted anti social behaviour
  • Promote sports and social activities
  • Promote community partnerships
  • Provide social and educational opportunities
  • Provide community engagement and enhance social cohesion

Akaal Associates Limited obtained full planning consent on 6th September 2013. The projected cost is £1.4 million, which the club has decided to phase. Phase 1 is expected to commence in summer 2014 at an estimated cost of £650,000, of which £550,000 has already been secured through various grants. Work continues to be in progress, with detailed designs, specifications and cost reports.

Durdans Park Pavilion has been designed in a simple contemporary style to compliment the cricket pitch takes and follows the natural line of trees along the site perimeter of the site, which is set in a designated Metropolitan Open Land. A provision for 10 playing strips in the square and 3 practice nets has also been made.

The two storey Pavilion building is generally flat roofed while the single storey hall is pitched to keep the building heights low. The sides are elevated to optimise views from the club. The largest amount of glazing is on the principle elevation, facing the cricket square, allowing all spaces to be naturally lit. Side and rear elevations have high-level obscure windows to avoid overlooking and for security purposes.

The ground floor follows a schematic plan, with changing rooms on one side and social areas on the other, separated by the central circulation core. A reduced floor plate on the first floor will follow the same schematic plan as the ground floor, with a flexible studio space, which can also be used for yoga, karate, social activities and treatment rooms.

All in all, a high quality building with a sustainable design approach has been proposed, and as part of the detailed design development, the use of rainwater harvesting and photovoltaic panels will be considered. The main focus of the design is to provide a facility that will promote community engagement and excellence in sport.